Att ta upp båten för vintern är ett ämne som vi tangerat som hastigast i tidigare flikar här på sajten, men inte riktigt gått in på ordentligt ännu. Jag tänkte här försöka förklara lite hur det går till, och vad vi har för rutiner just i denna sak, eftersom det ju är en så oerhört viktig del av en båtklubbs verksamhet.

boat-1351591_960_720Varje vår schemalägger jag isättning av samtliga för vintern upptagna båtar på klubben, om ägaren av dessa båtar inte i förhand meddelat att de inte vill sjösätta sin båt just detta år. Det är alltså oerhört viktigt att man lämnar besked i god tid i förväg om man inte vill att ens båt ska sjösättas en viss säsong – annars förutsätter vi att den ska göra det.

Sjösättning med kran och en kranoperatör ingår i klubbens årsavgift, men för att hålla avgiften nere så ställer vi som krav att var och en är med och hjälper till vid sjösättningen av sin båt. Det är en relativt enkel operation som tar ungefär 20 minuter att genomföra från början till slut. Och även om du är en ny båtägare, eller om du till och med fortfarande går i tankar av att skaffa din första båt, men inte riktigt vet om du har tillräckligt med kunskap, så kan vi garantera att detta inte är någonting att oroa sig över.

Det är lätt som en plätt, och det enda du behöver göra är att gå med båten i samma takt som kranen åker framåt, och se till att hålla den rak med en tamp. Och om du är nervös eller orolig går det alltid bra att fråga mig eller någon annan i klubbens personal om hjälp, så ska vi se till att lösa det på bästa tänkbara sätt.

För kom ihåg – på Fiskesunds Marina finns inga dumma frågor!